La „București Docuart Fest” se premiază documentarul românesc

Storylines 0 Comentarii

 
Festivalul documentarului românesc a ajuns la final, desemnându-și câștigătorii sâmbătă, 1 octombrie, la gala de premiere București Docuart Fest de la Cinemateca Eforie.

Evenimentul s-a încheiat după 6 zile pline de proiecții ale unor documentare contemporane și unele de arhivă, studențești, de televiziune, de autor, documentar interactiv, radiodocumentare, sesiuni de master class, dezbateri și un tur ghidat care a introdus în festival o  secțiune nouă, necompetițională: Variațiuni: filme despre oameni și locuri”.

Docuart-ul din acest an a strâns documentare diferite ca formulă estetică, oneste și inventive, cu personaje pe care să le ții minte. Mi se pare un an bun pentru documentarul românesc", spune Ana Maria Sandu, membru al juriului.

Din cele 25 de filme selectate în secțiunile competiționale, juriul a decis că în acest an Marele Premiu Docuart se acordă producției Imagini din vis, în regia lui Sorin Luca, povestea unui personaj cât o lume.

Ca în fiecare an, Juriul competiției a adus o formulă nouă, reunindu-i de această dată pe cineaștii Adina Popescu, Ana Maria Sandu și Laurențiu Damian.
Anul acesta m-au impresionat câteva filme cu un buget mic, aproape no budget, care nu au nicio casă de producție puternică în spate și nu au parte nici de promovare. Și, totuși (sau poate tocmai din acestă cauză) sunt proaspete, oneste, surprinzătoare, ne-a spus Adina Popescu, membru al juriului.

Câștigătorii secțiunii principale
Cea mai bună regie - Doar o răsuflare, regia Monica Lăzurean-Gorgan și Angela, regia Botond Püsök
Cea mai bună imagine - Ultimul căldărar,regie Cosmin Bumbuț și Elena Stancu
Cel mai bun montaj - „Cinema, Mon Amour, regia Alexandru Belc
 
Câștigătorii secțiunii studențești
Cea mai bună regie - End of Summer, regia Alina Manolach
Cea mai bună imagine - Perfection Is Forever, regia Marei Trifu 
Cel mai bun montaj10:34 to Belgrade, regia Ioana Grigore
  
Cel mai bun documentar TV -Flotant pe strada Ibrăileanu, regia Vasile Arhire

Cel mai bun sunet - 100 de movile, regia Max T. Ciorb 

Alături de secțiunile competiționale, segmentul de focus - un omagiu adus regizorului Ovidiu Bose Paștina – a cuprins un maraton de scurtmetraje și un lung metraj, practic toate filmele sale, însoțite de discuții cu Horea Murgu, Cornel Mihalache, Mircea Bunescu, Mircea Florian.
Filmele lui Bose sunt filme reper din toate punctele de vedere, spune Mircea Bunescu, director de imagine.

10 premii, peste 80 de proiecții, 2 master class, 1 dezbatere, 1 documentar performance, 2 cinematografe: Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului și sute de cinefili care au trecut pragul celei de-a V-a ediții, așa arată rezumatul în cifre al festivalului de film documentar exclusiv românesc, Docuart Fest.

București Docuart Fest este organizat de Docuart, fiind co-finanțat de Ministerul Culturii prin programul Acces și de Centrul Național al Cinematografiei în urma selecției la concursurile de finanțare.

Sursa: PR

0 comments: